I dag har Arkiv- og samlingsforvaltningen på NIA årets tredje av i alt fire «slipp» i 2014. Her presenteres det som er nytt med arkiver, fotografier og prosjekter presenteres.
En av to store nyheter under småslippet er at 150 arkitekttegninger fra Hydros arkiver nå er lett tilgjengelig for alle på Arkivportalen. Dette er kjernen av hustegningene som ble utarbeidet for og brukt da Rjukan, Våer og Mæl ble bygd. De digitaliserte tegningene er omtrent en tidel av de hustegningene som er bevart på museet. Er du nysgjerrig på hvordan tegningen ser ut nå, så er de lett tilgjengelig her: Tegningsarkivet.
Den andre store nyheten er at en stor fotosamling nå er tilgjengelig på digitaltmuseum.no. I alt 490 digitaliserte fotografier fra Ole Olsen Bakke kan nå studeres ved enden av denne lenken. Ole Olsen Bakke var gårdbruker men også bygdefotograf på begynnelsen av 1900-talle. Han var del av et innflytelsesrikt miljø og hadde flere politiske og offentlige oppdrag. Han var sønn til Ole Gjermundsen Bakke, og var en periode lensmann (1900-1916) som sin far. Han satt i herredstyre 1899-1912, var ordfører mellom 1917 og 1919, og var formann i direksjonen i Tinn sparebank 1901-1928. Samlingen viser mange sider av bygdelivet i Tinn, bl.a. interiør, friluftsliv, familieliv, gruppefoto, portretter og natur.
Arkivene som har kommet inn i det siste og som er bevart, beskrevet og tilgjengelig for bruk er disse: Miland sanitetsforening, Notodden venstrelags arkiv, Gransherad venstrelags arkiv og Tegningsarkiver etter Hydro på Rjukan og Notodden, hvor de allerede omtalte hustegningene ligger.
En eldre gruppe arkiver som museet har bevart i lang tid er nå også synlig ved navn på Arkivportalen.no Disse er: Jomar Bruns arkiv, Per Longums arkiv, Karla Oksums arkiv, Rjukan damekors arkiv, Rjukan og omegn faglige samorganisasjons arkiv, Rjukan og omegn arbeidsmannsforenings arkiv, Arkivet etter Rjukans lag av NKP, Arkivet etter Norsk Hotell- og Restaurantarbeiderforbund avdeling 13, Oppsynsmann Edvard Nilsens arkiv, Rjukan Arbeiderblads arkiv, Arkivet etter Samvirkelagets gruppe av Rjukan Handel og Kontor, Tinn Arbeiderpartis arkiv, Thor Nilsens arkiv, Vestfold kraftselskap – Gravenfoss kraftstasjons arkiv og Rjukan Arbeideravholdslags arkiv.
Til slutt skal det meldes at industriarbeidermuseet søker prosjektmidler for å bevare arkivsamlingene etter lokalhistoriker Tov Reisjaa fra Hjartdal. Han brukte nesten 30 år på å forberede en bygdebok for Hjartdal kommune og etablerte mellom 1900 og 1930 et stort historiske materiale. Prosjektet søker blant annet støtte fra Kulturrådet og har blitt til i samarbeid med Hjartdal historielag. Kommer finansieringen på plass skal arbeidet med Tov Reisjaa-samlinga gjennomføres i 2015.
khd 05.09.2014